
I Danmark er crowdfunding-bølgen endnu ikke rigtig skyllet ind over os endnu, men det kommer den til. For crowdfunding er en strategi og et værktøj, der fuldstændig vender op og ned på den traditionelle måde at tænke forretning på. Der er fire helt centrale fordele, der kan give din virksomhed et kvantespring af dimensioner, så din virksomhed går fra at være total ukendt til kendt i hele verden. Tænker du: ”Orv, det gad jeg da virkelig godt” – så læs med her.
Først og fremmest skal begrebet introduceres. Man kan næsten høre det i ordet. Crowdfunding er funding fra den brede masse – fra crowden. I crowdfunding er det den brede masse, der afgør hvilke projekter, der er værd at satse på. Det afgør de ved at støtte de projekter, de har mest tiltro til.
Der findes fire typer af crowdfunding:
- Donations-baseret: Crowden donerer penge til et formål eller et projekt uden at forvente noget retur (oftest til en god sag, som eks. da der var skovbrande i Australien)
- Reward-baseret: Crowden modtager en predefineret reward for til gengæld at støtte et projekt (lidt ligesom når du køber et produkt i en webshop).
- Låne-baseret: Crowden låner en virksomhed penge og modtager en rente i retur (ligesom et banklån).
- Equity-baseret: Crowden køber mindre ejerandele i en virksomhed.
I denne blog fokuserer vi på reward-baseret crowdfunding, fordi det er dén form, der er mest interessant for dig, der sidder med et fysisk produkt, du gerne vil have ud i verden.
Du kender måske amerikanske Kickstarter eller Indiegogo – det er reward-baserede crowdfunding-platforme, og de absolut største.
Godt, og hvordan kan crowdfunding så åbne døren ind til den eksklusive klub af virksomheder, der bliver verdenskendte på crowdfunding?
Det får du en introduktion til her.
Der er fire centrale fordele ved reward-baseret crowdfunding, som du nærmest ikke kan få andre steder – i hvert fald ikke uden at skulle betale kassen for det.
- Hurtig validering af dit produkt
- Salg før produktion
- Eksponering for store dele af verden
- Loyale ambassadører
Helt kort ridset op, så kan du via crowdfunding få valideret dit produkt fordi du tester, om folk er villige til at betale for det. Bliver din kampagne ikke støttet, så skal du nok hjem og genbesøge tegnebrættet og finde ud af, om problemet ligger i prissætningen eller i selve produktet.
Det leder over til en af de helt klare fordele ved crowdfunding, nemlig salg før produktion. Med crowdfunding slipper du for at skulle få produceret og leveret 1000 stk. af dit produkt hjem for derefter at forsøge at sælge det til forbrugerne. Her er processen vendt på hovedet.
Vælger du at lægge din crowdfunding-kampagne på en af de helt store internationale sites, har du gode chancer for at blive opdaget af folk fra hele verden. Såfremt du formår at lave en rigtig god kampagne, kan du være heldig at blive udvalgt som et fremhævet projekt af den platform, du er hos. Så ligger du altså sammen med creme de la creme af crowdfunding-projekter, og her følger rigtig mange backers med. Ifølge Similarweb har Kickstarter de seneste 6 måneder haft mellem 20 mio. – 28 mio. besøg på deres hjemmeside hver måned. Der er altså helt sindssygt mange interesserede, der kigger med.
Sidst, men bestemt ikke mindst, kan crowdfunding skabe et solidt fundament for skabelsen af et community. Det handler om at holde sine backers i loopet og involvere dem i beslutningerne. LastSwab, som bliver introduceret om lidt, bad eksempelvis deres backers om at hjælpe dem med at finde på navne til farverne på deres produkt. Det giver loyale ambassadører, der står dig bi i mange år.
Lad os kigge på et konkret eksempel, der virkelig demonstrerer hvor vild en effekt crowdfunding kan have. Måske har du set dem i Løvens Hule. De tre iværksættere bag Last Objects har lavet hele to vildt succesfulde kampagner, der indsamlede hhv. 4.7 mio. kroner og 5.4 mio. kroner. De gik fra at være helt ukendte til verdenskendte på 30 dage! Hvad siger du så? Se deres kampagner her (LastSwab) og her (LastTissue).

Så langt så godt. Har du fyldt koppen op med kaffe? Ellers er tiden inde, for nu kommer det allervigtigste, nemlig hvordan du kan komme i gang med at lave en crowdfunding-kampagne, der får dine skeptikere til at tænke: ”Det var lige godt satans.”
Husk på, man kunne skrive en hel bog omkring det her emne – og det er jeg også i gang med – så det her er en sammenkogt bouillonterning af de allervigtigste elementer.
1. Byg dit eget crowd
Du kan have brugt nok så lang tid på at sætte en kampagne sammen, men har du ikke et crowd, du kan dele den med, kan det være (næsten) lige meget. Sørg for at samle en email-liste med folk, der kunne være interesserede i at støtte din kampagne. Du kan sagtens putte din familie og venner på, men dine chancer for en succesfuld kampagne stiger altså drastisk, hvis du får udvidet listen til at indeholde andre potentielle købere. Det kan du blandt andet gøre via annoncering på sociale medier.
Grunden til dét er, at crowden er meget mere villig til at backe et projekt, der allerede ruller. Ingen har lyst til at være den første, der trykker på knappen. Derfor bliver din email-liste så utrolig vigtig – det er den, der skal skubbe din kampagne i gang. Studier viser nemlig, at jo hurtigere din kampagne opnår 30% funding, jo større er sandsynligheden for en succesfuld kampagne.
2. Lav en cool video
Kampagner med video opnår gennemsnitligt 105% mere funding, end dem der ikke har. Så gør dig selv en tjeneste og lav en video. Brug tid på at gennemtænke hvad din video skal indeholde, for du har kun nogle få minutter at gøre godt med. Din video skal kort opsummeret besvare følgende: Hvorfor mig? Hvorfor dig? Hvorfor det? Hvorfor nu?
Altså, hvorfor skal jeg som backer støtte din kampagne, hvorfor er det lige dig og dit produkt, jeg skal støtte, og hvorfor skal jeg gøre det nu og ikke når produktet kommer ud i butikkerne?
Du skal for alt i verden huske at vise dit produkt i brug. Crowden kan bedre forholde sig til et produkt, hvis de kan genkende sig selv i bruger-situationen. Se eksempelvis hvordan Soundboks gjorde.
3. Gør dig umage med beskrivelsen
Din beskrivelse skal være levende, fængende og informationsrig. Du kan ikke regne med, at folk læser hele din beskrivelse igennem, så det er vigtigt at strukturere informationen, så det allervigtigste budskab står først.
I beskrivelsen skal du levere følgende information:
- Hvem er du/I?
- Hvad er dit produkt?
- Hvor kommer idéen fra?
- Hvad er jeres plan og hvornår leverer I?
- Hvad er jeres budget?
- Hvad gør dig passioneret omkring dit projekt?
4. Gennemtænk dine rewards
Crowden støtter din kampgane ved at købe rewards. Derfor skal dine rewards være gennemtænkte – de er pulsåren i din kampagne.
Jeg vil altid anbefale at have mere end én reward, fordi der skal være lidt til enhver pengepung. Her handler det ofte om at være kreativ. Se eksempelvis hvordan Mad About Copenhagen lavede en kampagne med masser af fede og forskellige rewards, selvom hovedproduktet var en bog.
Det kan være en god idé at lave et begrænset antal early-bird rewards, så du får sat skub i din kampagne tidligt. Jo hurtigere din kampagne kommer ud af starthullet, des mere sandsynligt er det, at platformen vil få øjnene op for netop din kampagne og fremhæve den.
Så er det faktisk bare at gå i gang.
Med de fire stolper er du klar til at bygge dit hus af en crowdfunding-kampagne. Og nu du er i gang, kan du jo ligeså godt sigte efter at bygge en skyskraber. Gør du det, vil din virksomhed kunne gå fra ukendt til verdenskendt på 30 dage. Bum.
Det var (semi)kort og godt om reward-baseret crowdfunding, og om hvordan du kan bruge det til at sende din virksomhed afsted med raketfart. Måske du allerede nu kan se stjernestøvet foran dig?
Hvis du vil lære mere om, hvordan du laver en vanvittig succesfuld crowdfunding-kampagne, så skriv dig op her til at få besked først, når min e-bog omkring crowdfunding udkommer.